דיכאון לפני או לאחר לידה
נשים נמצאות בסיכון מוגבר לחוות דיכאון במהלך ההריון ובמהלך השנה הראשונה לאחר הלידה (דיכאון לאחר לידה). חשוב לציין שפעמים רבות בתקופה שלאחר הלידה, מרגישים ירידה באנרגיה, הפרעות שינה, תיאבון ירוד ופחות דחף מיני. עם זאת, כל אלה מאפיינים שכיחים ונורמליים של התקופה, ובפני עצמם אינם מעידים על דיכאון.
בימים שמיד לאחר הלידה, נשים רבות חוות דכדוך ("בייבי בלוז"). זוהי תופעה נפוצה, שנובעת בין היתר גם משינויים הורמונליים, שמשפיעים על כ80% מהנשים. הסימפטומים כוללים נטייה לבכי, רגזנות, חרדה ומצב רוח ירוד. הדכדוך בדרך כלל מתחיל ביום השלישי לאחר הלידה, וברוב המקרים ניתן לחוש הקלה ביום העשירי לאחר הלידה. לרוב לא נדרש טיפול תרופתי, והדכדוך חולף מעצמו.
דכדוך זה, ומתח ולחץ הקשורים להסתגלות להריון או לתינוק החדש, הם חוויות נפוצות, אך הם אינם דיכאון. דיכאון הוא מצב נפשי ממושך יותר, ומשפיע לא רק על האם, אלא גם על הקשר בינה לבין התינוק, על ההתפתחות של הילד, על הזוגיות של האם ועל קשריה עם משפחתה בכלל. כמעט 10% מהנשים חוות דיכאון במהלך ההריון. השיעור עולה ל16% בשלושת החודשים הראשונים לאחר הלידה.
דיכאון לאחר לידה לרוב מתפתח בארבעת השבועות הראשונים לאחר הלידה. עם זאת, הוא עלול להתפתח גם כעבור מספר חודשים.
הסימפטומים של דיכאון לאחר לידה דומים לסימפטומים של דיכאון בכל תקופת חיים אחרת. בדיכאון לאחר לידה, סובלים מאחד או יותר מהסימפטומים הבאים, רוב הזמן, ברוב הימים, במשך לפחות שבועיים:
-
מצב רוח ירוד. לרוב גרוע יותר בבוקר, אבל לא תמיד.
-
אין הנאה משום דבר. העדר עניין בעצמך ובתינוק שלך.
-
חוסר מוטיבציה, לא מתחשק לעשות שום דבר.
-
לעתים קרובות מוצפים דמעות, לא תמיד ברורה הסיבה.
-
רגזנות ועצבנות בחלק גדול מהזמן.
-
רגשות אשמה, דחייה וחוסר ערך.
-
ירידה בריכוז (נטייה לשכוח או לאבד דברים), וקושי בקבלת החלטות.
-
תחושה שלא מסוגלים להתמודד.
לעתים לא נדירות מופיעות מחשבות על פגיעה בתינוק. במצבים קשים, עלולות להופיע גם מחשבות על פגיעה עצמית ואובדנות. במקרה שמופיעות כאלה מחשבות, יש לפנות לקבלת עזרה.
אם לא עושים דבר על מנת לטפל בדיכאון לאחר לידה (לפעמים אפילו לא מבינים שחווים דיכאון), סביר להניח שהמצב ישתפר תוך 3 – 6 חודשים. עם זאת, יש כמה סיבות שבגללן כדאי לפנות לעזרה:
-
לעזור לעצמך להתאושש יותר מהר, אין סיבה לסבול. להודות בדיכאון אינו סימן לחולשה.
-
להקל על הזוגיות שלך ועל משפחתך. דיכאון עלול לגרום לקשיים בזוגיות, בעבודה ובחיים בכלל.
-
כדי שתוכלי להעניק לתינוק שלך את תשומת הלב שהיית באמת רוצה להעניק לו. ישנם מחקרים שמעידים שבעיות התפתחותיות בעקבות דיכאון לאחר לידה של האם, עלולות להשפיע עד לבגרות.
הגורמים לדיכאון בתקופה זו מורכבים, והדיכאון הוא לרוב תוצאה של מספר גורמים המשולבים זה בזה. הגורמים העיקריים הם אירועים מלחיצים לאחר הלידה, כמו גם רגשות של בידוד, דאגה ואחריות כלפי הרך הנולד.
גורמי סיכון לדיכאון לאחר לידה:
-
בעיות נפשיות בעבר (דיכאון, דיכאון לאחר לידה קודם, הפרעה ביפולרית או סכיזופרניה).
-
דיכאון במהלך ההריון.
-
נטייה משפחתית לסבול מדיכאון לאחר לידה.
-
בעיות בזוגיות וביחסים.
-
העדר סביבה תומכת של חברים קרובים ומשפחה.
-
קשיים כלכליים.
-
בעיות גופניות במהלך ההריון או בעקבות הלידה, או לידה קשה במיוחד.
-
דיכאון של בן/בת הזוג.
-
אירוע משמעותי בחיים בזמן האחרון (כמו מוות במשפחה או מעבר דירה).
-
ההריון לא היה מתוכנן.
-
הריון לאחר שנים רבות של מאמץ להיכנס להריון.
עם זאת, במקרים רבים, לא ניתן להצביע על סיבה נראית לעין.